Skip to main content

Et trygt fællesskab

Oprettet d. 17. februar 2023

Recovery Tour er en frivillig social forening med aktiviteter for mennesker, hvoraf en del har et misbrug af rusmidler bag sig, og en del er berørt af social sårbarhed, fx ensomhed. Vi har mødt formanden, Rasmus Lillegaard til en snak om foreningen.

Recovery Tour er for mennesker, som gerne vil finde et fællesskab, hvor de kan motionere, styrke deres mentale sundhed og udvikle sig. Foreningen støtter op om medlemmernes bedringsproces og hjælper mennesker på vej. Recovery Tour tilbyder et trygt, rusmiddelfrit fællesskab med aktiviteter, der gavner helbredet.

De har aktiviteter i Lyngby og på Amager, og de arbejder på at få gang i flere aktiviteter herude. De er blevet medlemmer af Frivilligcenter Amager og Sundholm 8 og har holdt flere arrangementer i Maskinhallen.

Rasmus er primus motor i foreningen. Da coronaen ramte Danmark, boede han i et bofællesskab på Amager, fordi han havde mistet alt og skulle starte helt forfra. Han skulle til at blive clean for omtrent tredje gang, og han så det som en mulighed for at starte på en frisk og få nye idéer og lære nyt:

”Jeg fik at vide, at det var godt at motionere og ikke isolere sig. Det var lidt svært, fordi vi blev tvunget til at isolere os – men jeg måtte godt tage ud og få luft. Så tænkte jeg over, hvad jeg godt kunne lide i min barndom. Det har altid været noget med fart på og fodbold – jeg var en glad fodbolddreng. Fodbold skulle det nok ikke være, for jeg havde lidt skavanker. Men jeg syntes også, det var ret fedt at cykle, så jeg anskaffede mig en cykel – på lovlig vis – det var vigtigt – og så begyndte jeg at ligge og køre rundt her på Amager i minus 10 grader og møgvejr”.

Han blev ved med at cykle rundt, og en dag, var der en, der spurgte, hvorfor han ikke lavede en Facebookgruppe og inviterede andre ind. Først tænkte han, at det var for besværligt og ikke noget for ham.

Så var der flere på cykeltur

Da en anden person gerne ville med på Rasmus’ cykelture, sagde han ja. Efter et stykke tid lavede de en Facebookgruppe sammen, og mange viste interesse for den og turene, og flere kom med. En dag var der en, der spurgte, hvad de hed, og så gik Rasmus i tænkeboks og fyldte en notesbog med idéer:

”I den tid går jeg fra at sidde på fjerde sal og tænke ’jeg kan ligeså godt tage springet, for mit liv er møg – altså hvad fanden skal jeg med mit liv nu’ til at tænke ’hey, tænk engang, hvis jeg kunne lave et form for rejsebureau eller et eller andet, hvor folk kunne komme ud og få nogle oplevelser, for det vil jeg gerne selv’. Det, som jeg vil, vil andre måske 10 % af. Jeg prøver at sælge min idé til mig selv, så jeg sidder faktisk, som vi gør nu, og interviewer mig selv”, fortæller Rasmus.

Paletten af aktiviteter blev gradvist større, så de også spillede håndbold og fodbold og mediterede efter cykelturene, og der kom flere mennesker til, så Rasmus var nødt til at organisere det noget mere.

De stiftede en forening i april 2022, og i dag har Recovery Tour aktiviteter fire-fem gange om måneden. Det er alt fra banko til meditation, lydhealing, nytårsfest, sommerfest, cykling og gåture. I februar i år har de også været en gruppe af sted på skitur.

En legeplads, hvor mennesker kan øve sig

Formålet med Recovery Tour er at skabe og understøtte et trygt netværk og være et sted, hvor folk kan komme og vide sig trygge og øve sig. Rasmus kalder det en legeplads, for rigtigt mange skal lære sig selv at kende efter blandt andet sygdom og misbrug. Hos Recovery Tour kan de øve sig i at indgå i sociale relationer, og der er plads til forskellighed:

”Uanset hvem du er, er du altid velkommen, for alle har fortjent at få en chance mere i livet. Jeg har selv fået muligheden for det, men jeg har også grebet chancen – og i dag har jeg ikke taget noget i over to et halvt år”, siger Rasmus og fortsætter:

”Hvad hvis jeg ikke havde haft det her – hvordan var det så gået? Jeg ved det ikke, men jeg ved bare, at det virker, så hvorfor skal jeg stoppe med at gøre det. Det er vigtigt, at jeg bliver ved med at gøre det her, og der er andre, der siger til mig helt personligt ’Rasmus, det her har hjulpet mig til at holde mig stoffri’. Det, synes jeg, er det vigtigste, jeg tænker på, når jeg går i seng, det er den der tilfredsstillelse og den der indre ro, jeg får af at tænke, ’hold kæft, vi har gang i noget her, som faktisk hjælper mennesker’. Det er ikke bare et eller andet hamsterhjul, som skal tjene penge – men det har en menneskelig indsigt, en menneskelig vinkel, som der er brug for. Der er behov for det i vores samfund i dag”.

Alle opgaver i Recovery Tour bliver løftet af frivillige – alt fra frivilligkoordinering til frivillige, der har småopgaver med fx at bage brød og med at åbne og låse døre til lokaler, de bruger.

Foreningen har nu vokset sig så stor, at Rasmus drømmer om at fundraise midler til administration, lokaler og måske et form for værested. Indtil videre har Recovery Tour klaret sig med betalt medlemskab på 250 kr. årligt og med at tage entré til for eksempel foredrag og fester.

 

Læs mere om Recovery Tour:

Hjemmeside

Facebook