Skip to main content

Frivillige, økologi og lokale grøntsager

Oprettet d. 12. september 2022

Vi har mødt Jens fra Københavns Fødevarefællesskab Amager, som fortæller om indkøbsforeningens arbejde med at indkøbe og uddele lokalt producerede, økologiske grønsager til deres medlemmer samt hvad det kræver af medlemmerne at være med i foreningen.  

Københavns Fødevarefællesskab Amager startede for omkring 12 år siden og er en lokal afdeling af Københavns Fødevarefællesskab:

”Vi har stiftet Fødevarefællesskabet, fordi vi tænker på miljøet, vi tænker på bæredygtighed, og vi tænker på, at vi gerne vil støtte de små producenter hovedsagligt på Sjælland, som godt kan have det lidt svært i en moderne verden med supermarkedskæder og store aftagere, der ikke er interesserede i de små producenter”, siger Jens.

Han fortæller også, at selvom man kan købe fine økologiske varer i supermarkedet, er de ofte blevet fragtet langt, da de kommer fra store producenter i Tyskland og Polen.

Foreningen kan købe frugt og grønt fra lokale, økologiske fødevareproducenter til en fair pris, fordi den er næsten 100 % frivilligdrevet. Fødevarefællesskabet forventer, at dets medlemmer lægger tre timers frivilligt arbejde hver måned. Foreningen skal ikke have overskud, og kontingentet går til at have et IT-system kørende, at en bogholder holder styr på regnskabet, og at der er en koordinator på fælleslageret.

”Det er en sjov kombination af, at det er frivillige, det er økologi, det er bæredygtighed, det er gode, lokale grøntsager – så vi er lidt en hybrid”, siger Jens.

Forskellige frivillige opgaver

I dagligdagen er der en række opgaver, som frivillige står for. Hver onsdag i Sundholm 8 tager frivillige imod varer, pakker dem i stofposer og står for at uddele dem til de medlemmer, der har bestilt en pose.  

Bag kulissen er der et indkøbsgruppe, som hver uge vælger og bestiller grøntsager til poserne ud fra, hvad avlerne har høstet og har på lager.

Når der er mange frivillige i foreningen, og de faste vagter er afsat, er det også muligt at stå for blandt andet fælles arrangementer eller kommunikationsopgaver.

Det koster 100 kroner at melde sig ind i Fødevarefællesskabet og 200 kroner i årligt kontingent. Man kan enten være frivilligt medlem og lægge tre timers frivilligt arbejde om måneden, eller være støttemedlem og betale 30 kr. ekstra for en grønsagspose. Prisen for ugens pose er for frivillige medlemmer 115 kroner.

Jens var oprindeligt ikke glad for, at foreningen åbnede op for at have støttemedlemmer:

”Jeg tænkte, det var et dårligt signal at sende. Men når vores medlemmer blev studerede, fik nyt arbejde, fik børn eller noget andet, hvor de lige nu ikke kunne overskue at tage tre timer hver fjerde onsdag eller sidde i en arbejdsgruppe, være teamkoordinator, eller hvad de nu har været, så meldte de sig ud. Så åbnede vi for muligheden for, at de kunne blive uden at tage vagter og betale sig fra det”.

Ud af 75 medlemmer på Amager er cirka 25 støttemedlemmer.

Tunge vinterposer – og lette sommerposer

I poserne kan medlemmerne forvente årstidens grønsager, som kan dyrkes på Sjælland. Om vinteren kan det for eksempel være knoldselleri, hvidkål, grønkål, porre, kartofler, rødbeder og gule beder. De får også svampe, da de samarbejder med Beyond Coffee, der dyrker forskellige former for svampe i containere. Om sommeren er poserne meget lettere. Det er højsommer, da vi taler med Jens, og i dagens pose er der spinat, forårsløg, bladselleri og rødbeder. Nogle uger om sommeren er der krydderurter. I maj-juni er der grønne og nogle gange hvide asparges.

Ud over grønsagsposen har de en frugtpose, som også følger årstiden. I dagens pose i højsommeren er der kirsebær. Før det har der været jordbær, og omkring august er der pærer og æbler. Indtil februar er der æbler i poserne, men så er der en pause, hvor der ikke er frugtposer, før avlerne begynder høste noget igen.

Det stiller selvfølgelig krav til medlemmernes opfindsomhed i et køkken – så på hjemmesiden har foreningen samlet opskrifter, hvor medlemmerne nemt kan finde inspiration til, hvad de stiller op med grøntsagerne.

De sælger også andre varer i deres åbningstid om onsdagen:

”Vi har også samarbejdet med nogle melproducenter og en mølle, som kan levere noget rigtigt godt mel. Der var faktisk et tidligere medlem fra Nørrebroafdelingen, hvor de var en gruppe, der flyttede i et kollektiv på et tidligere landsted ved Næstved. De overtog en æbleplantage og begyndte at lave juice og æblemost, som man også kan købe gennem os. Det er den bedste æblemost, jeg nogensinde har smagt, som de laver dernede med en god del blandede æbler, de har”, siger Jens.

Fælles arrangementer og lugeture

Københavns Fødevarefællesskab Amager har haft en del forskellige fælles arrangementer – enten for deres lokale afdeling eller for alle afdelinger i København. Det er noget, de kan gøre, når de har mange medlemmer.

De har for eksempel haft en høstfest på Birkemosegård, hvor de plukkede æbler og høstede hvidløg og satte hvidløg til året efter, og hvor en kok lavede frokost og aftensmad til dem.

”Så var der et af medlemmerne, der fandt på en rigtig god idé – skal han ikke undervise os i, hvordan vi bruger de her lækre grøntsager, vi får om vinteren, for jeg står med en stor knoldselleri og tænker, hvad skal jeg bruge denne her til – hvordan kan jeg gøre den særligt spændende?”, siger Jens om den kokkeworkshop, de fik stablet på benene på Hotel- og Restaurantskolen i Valby.

De har også lavet offentlige arrangementer - for eksempel havde de en fællesspisning under Danmark Spiser Sammen i Maskinhallen i foråret.

Hver anden lørdag i sommerperioden tager de på lugeture på Birkemosegaard på Sjællands Odde. Det er en gård, der producerer biodynamiske grøntsager, og som kører årstidens grøntsager ind til Fødevarefællesskabet hver onsdag mod, at foreningen tager op til gården og luger i deres marker. Gården må ikke bruge sprøjtemidler, så de frivillige hjælper med at hive ukrudt op og skuffe markerne.

”Det er et fantastisk sted, og det er nogle fantastiske mennesker, som virkelig laver nogle gode ting og er meget sympatiske og behagelige at være hos. De sørger for frokost, og de sørger for, at der er noget at lave, når vi kommer, og de organiserer os, og vi tager ned og får en dukkert, når det hele er slut om eftermiddagen. Det er en hyggelig måde at mødes på”, slutter Jens.